JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rekordböter för Intels patentbrott

2,2 miljarder dollar (18 miljarder kronor) blir amerikanska processorjätten Intel skyldig att betala till VLSI Technology för intrång på två stycken patent kring processorteknik.

Intel har av misstag råkat använda teknik som VLSI Technology har patent på, enligt en domstol i Waco i västra Texas. Ingen patenttvist har någonsin slutats med så stort skadestånd. Och det kanske inte heller denna tvist kommer att göra, eftersom domen kommer att överklagas.

Hade intrånget skett medvetet hade skadeståndet blivit tre gånger högre. Ett patentintrång är ett patentintrång även om den som använder den patenterade tekniken konstruerat den helt på egen hand.

VLSI Technology är ett dotterbolag till NXP och dess enda funktion är sedan 2019 just denna – att generera patentintäkter.  Det är ett så kallat patenttroll.

Namnet VLSI har ett ärofyllt förflutet som en asictillverkare med ledande EDA-verktyg under 80-talet. VLSI tillverkade Ericssons första Arm-processorer och Ericsson var VLSI största kund i slutet av 90-talet. 

Patenten i tvisten härstammar från två avsomnade bolag, Freescale och Sigmatel, och har inget direkt samband med VLSI:s eget förflutna. 

– VLSI plockade två patent som inte använts på 10 år från bokhyllan och sade ”vi vill ha två miljarder”. Detta skandalösa krav från VLSI är något som skadar dem som är de verkliga innovatörerna.

Så argumenterade Intel under rättegången.

VLSI och andra bolag hos amerikanska investeringsgruppen Fortress, dotterbolag till Softbank, har ytterligare stämningar på gång mot Intel.

Texas i allmänhet – och i synnerhet domaren i denna tvist, Alan Albright – har rykte om sig att döma till fördel för patentinnehavare. 

VLSI tilldöms 1,5 miljarder dollar för intrång i ett patent för ”a minimum memory operating voltage technique" och 675 miljoner dollar för ”a system and method of managing clock speed in an electronic device".

Intel anser sig inte göra intrång i patenten, men att ett lämpligt skadestånd om så ändå skulle vara fallet, skulle handla om några miljoner dollar.

Eftersom VLSI inte haft någon verksamhet på 20 år utöver att äga patent, kan Intel inte försvara sig på klassiskt sätt genom att stämma VLSI för patentintrång. Det är av exakt detta skäl som bolag av VLSI:s typ existerar och får patent överförda till sig.

Istället driver Intel och Apple en stämning av Fortress för brott mot konkurrenslagar.

Läs mer om tvisterna hos patentexperten Florian Müller (länk). 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus