JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ännu ett slag mot fordonsindustrin

En brand har stoppat tillverkningen i en av japanska Renesas fabriker vars 12-tumslina uppskattningsvis står för 10 till 20 procent av företagets halvledartillverkning. Framförallt kommer fordonsindustrin att drabbas hårt av incidenten, menar Renesas vd Hidetoshi Shibata.

Det är företagets fabrik i Hitachinaka, Ibaraki Prefecture, som är drabbad. Enligt Renesas har byggnaden klarat sig och ingen person har kommit till skada. Däremot har produktionen stannat av i fabriken, och det är osäkert hur omfattande skadan i renrummet är.

Enligt en analys gjord av den schweiziska banken Credit Suisse är branden ett hårt slag mot fordonsindustrin. Bankens japanska analytiker anger att fabriken tillverkar styrkretsar i 40 till 90 nm (64% av försäljningen), systemkretsar (34% av försäljningen) samt i övrigt analogt. Omkring två tredjedelar av produktionen är ämnad för fordonsindustri, medan resten är för industriellt IoT.

Renesas tror att produktionen i fabriken kan återupptas inom en månad. En månadslång stängning kan kosta det japanska halvledarföretaget 17 miljarder yen, motsvarande drygt 1,3 miljarder kronor.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)