JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. UPPGIFTER: Stellantis överväger italiensk batterifabrik

Fiat Chrysler och PSA – eller Stellantis som de tillsammans kallar sig sedan april – vill bygga en tredje battericellfabrik för elbilsbatterier i Europa. Detta enligt nyhetsbyrån Reuters som skriver att det pågår förhandlingar med Rom.

En person med insyn ska ha avslöjat detta för Reuters igår. Stellantis vd och ordförande ska ha zoomat med Italiens industriminister i förra veckan.

Stellantis ger ingen kommentar. 

Stellantis har en del av sin huvudtillverkning i Italien och fabriken skulle främst vara till för att täcka det egna behovet. År 2025 ska de flesta av Stellantis bilmodeller finnas i elektrifierade versioner. År 2030 ska 70 procent av bolagets försäljning i Europa vara elbilar och laddhybrider. Så ser planen ut.

Det är redan känt att Stellantis planerar cellfabriker i Europa och USA. Frankrike och Tyskland ska få varsin enligt nuvarande planer. I dem ska Stellaris investera fem miljarder euro och de ska ha en gemensam total årskapacitet på 48 GWh vilket ska räcka till en miljon bilar.

Den eventuella italienska fabriken skulle bli Stellaris tredje i Europa. Ingen påstår att något är bestämt med Italien utan bara att förutsättningarna diskuterats. Beslut ska komma senare i år. 

Liksom andra länder funderar Italien på att använda pengar från Covid 19-återuppbyggnadsfonden till att bygga battericellfabriker. Italien har 205 miljarder euro att sätta sprätt på varav 24 miljarder är öronmärkta för övergång till ren energi och hållbar transport.

En annan batterifabrik är redan på gång i Italien – Italvolt i Piemonte – på initiativ av svensken Lars Carlström. 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)