JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson och Qualcomm visar 5G för USA:s industriband

I USA finns det så kallade CBRS-bandet som kan användas till olika typer av trådlös kommunikation. Ericsson och Qualcomm har för första gången visat att det går att använda för 5G NR.

CBRS, eller Citizens Broadband Radio Service, omfattar 150 MHz från 3,55 GHz till 3,7 GHz. I motsats till andra frekvensband som kan användas för 5G har det inte auktionerats ut till högstbjudande, men är inte heller fritt att användas hur som helst. Bandet nyttjas redan av amerikanska militären och i satellitlänkar så nya användare behöver ett tillstånd från regleringsmyndigheten FCC.

CBRS har setts som en möjlighet att skapa nya 5G-tjänster, framförallt olika typer av privata nät i byggnader och på industriområden men också för fast uppkoppling som alternativ till fiber.

Det är också möjligt att utnyttja bandet för carrier aggregation tillsammans med licensierat spektrum för att höja kapaciteten.

I ett test vid Ericssons kontor i Plano, USA, har företaget tillsammans med Qualcomm visat att CBRS-bandet går att använda för 5G NR. Rent praktiskt användes Ericssons radio 4408 och AIR 6449 i kombination med en terminal baserad på mobilplattformen Snapdragon 888 5G med rf-modemet Snapdragon X60 5G.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)