JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hållbar gruvdrift ska utvecklas i Sverige

ABB placerar en utvecklingsgrupp för hållbar gruvdrift i Sverige. Den initiala personalstyrkan på 13 personer sitter idag i Västerås, Umeå och Skellefteå.

Robotar, autonomi, digitalisering och elektrifiering är några av verktygen för att göra driften hållbar. Ambitionen är hållbarhet hela vägen från gruva till hamn genom forskning och utveckling inom gruvtruckar och infrastruktur för underjordsbrytning.

Elektrifiering gör det möjligt att fasa ut fossildrivna fordon såväl ovan som under jord. Digitaliseringen ska kunna effektivisera.

Robotar kan snart komma att överta riskabla uppgifter i gruvan som att ladda sprängmedel i underjordsprocesser. Det innebär inte bara bättre arbetsmiljö och högre säkerhet utan även bättre hållbarhet, bland annat eftersom autonomi leder till mindre behov av ventilation som är en mycket stor energitjuv. ABB har utvecklat en behovsstyrd dynamisk ventilationslösning som halverar gruvans totala energiförbrukning.

– Sverige är redan idag världsledande inom hållbarhet, elektrifiering och klimateffektiva gruvprocesser. Den snabba utvecklingstakten har möjliggjorts av ett forsknings- och innovationsklimat där gruvindustrin, dess leverantörer och universitet arbetar nära tillsammans, skriver ABB i ett pressmeddelande.

Tillsammans med mineralkoncernen LKAB har ABB försökt sätta en världsstandard för hållbar gruvdrift på stora djup.

Marcus
Kristofersson

– I Sverige har vi skapat nya lösningar genom att samarbeta i nätverk med gruvoperatörer och företag inom branschens leveranskedja, säger Marcus Kristofersson, FoU-chef för gruvor på ABB i Sverige.

– Vi har också tillgång till statliga utvecklingsfonder. ABB tar detta samarbete till den globala FoU-världen, där den svenska modellen kan bidra till att skapa effektiv, hållbar och säker gruvdrift i hela världen.

Utöver svenska intressenter samarbetar gruppen med ABB:s andra FoU-team för gruvor i Schweiz, Brasilien och Tyskland.

ABB konstaterar att bland annat koppar, litium, kobolt och mangan är en förutsättning för elfordon, vindkraftverk och smarta lösningar för arbetsplatser och bostäder.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)