JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Europa planerar en snabb omställning vilket kräver mycket metaller – och svensk gruvdrift är renast i världen.

– Sverige skapar med sin export av metaller en betydande klimatnytta på cirka 5 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år, säger Karl Murray i tidningen Norran.

Han har författat rapporten ”Klimatambitioner och metallbehov– möjligheter för Sverige och svensk gruvnäring” för branschorganisationen Swemins räkning.

Omställningen betyder att världen kommer att behöva mer gruvdrift. Europas behov är extra stort eftersom vi har högt ställda klimatambitioner och därmed  snabbare behöver bygga ut omställningsteknik, som kräver mycket metaller.

Ett problem är att det idag tar lång tid att utveckla nya fyndigheter. Det betyder att det finns en överhängade risk att ekonomin går mot en global brist på metaller.

Återanvändning och andra cirkulära metoder hjälper men räcker inte.

– Förbättrad återvinning kan som mest minska efterfrågan på primärmetaller med cirka 15–26 procent fram till 2050, säger Karl Murray.

Northvolt delar uppfattningen att lokal gruvdrift vore önskvärd.
 
– Vi har en stor ambitiös plan hur vi ska försörja oss med råmaterial så lokalt som möjligt och det är en nödvändighet om vi ska kunna bygga vårt batteri så grönt som möjligt, säger Northvolts katdmaterialchef Maria Åstrand.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus