JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Precisionspositionering: Piezomotor adderar en bit till

Uppsalaföretaget Piezomotor – som utvecklar avancerade mikromotorer baserade på piezoelektriska material – har tecknat ett avtal om att köpa amerikanska TPA. Det är andra gången på sex månader som Piezomotor köper ett företag som utvecklar och tillverkar system för positionering inom bland annat Life Science. Köpeskillingen är initialt 24 miljoner dollar.

I våras köpte Piezomotor finländska Sensapex. Därmed tog Uppsalaföretaget sitt första steg i den nya strategin att genom förvärv bygga upp en företagsgrupp som erbjuda systemlösningar med fokus på högre precision och miniatyrisering.

Nu tar företaget steg två genom att ingå ett avtal om att köpa amerikanska The Precision Alliance Motion LLC (TPA), som likt Sensapex utvecklar och tillverkar avancerade precisionssystem för positionering inom bland annat Life Science.

TPA ligger i Charlotte i den amerikanska delstaten North Carolina. Företagets precisionssystem integreras bland annat i utrustning för robotkirurgi och diagnostik.

– Förvärvet av TPA är verkligen transformativt. I ett enda slag ändras förutsättningarna för vilket bolag Piezomotor är. Till vår bas i Europa där vi börjat etablera en egen direktförsäljning lägger vi nu amerikansk närvaro som vi kan utgå från när vi bygger en motsvarande försäljningsorganisation i USA, säger Anders Kottenauer, vd på Piezomotors, i pressmeddelandet.

Piezomotor betalar initialt 24 miljoner dollar, dryga 206 miljoner kronor, för TPA.

Köpeskillingen är tänkt att erläggas dels kontant, dels i form av nyemitterade aktier av serie B i Piezomotor. Den kontanta delen beräknas till cirka 14,5 miljoner dollar. Utöver kontantdelen som betalas vid tillträdet, betalas två tilläggsköpeskillingar om totalt två miljoner dollar under 2022 och 2023.

Planen är att köpet ska vara klart före kommande årsskifte.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)