JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Einride kör vitvaror åt GE Appliances i USA

Einrides elektriska och självkörande lastbil ska flytta varor på tre av GE Appliances fabriksområden i USA. Enligt det svenska uppstartsföretaget blir det första gången som den här typen av fordon rullar på amerikansk mark.

Det är GE Appliances fabriker och lager i delstaterna Kentucky, Tennessee och Georgia som ska utrustas med så kallade Podar – Einrides elektriska och självkörande lastbil. Det är ett treaxligt fordon som väger 26 ton inklusive en maxlast på 16 ton. Lastytan är stor som 15 europapallar.

Fordonen har kameror liksom ett antal radar och lidar för att kunna köra på egen hand men kan också fjärrstyras av operatörer när så behövs. Precis som robotgräsklippare kan de docka automatiskt för att ladda batterierna, som ger en räckvidd på 130 till 180 kilometer beroende på modell.

 Hur många exemplar Electroluxkonkurrenten GE Aplliances ska köpa avslöjas inte.

– Det här är en historisk milstolpe för den amerikanska fraktindustrin då det är första gången som ett autonomt och elektriskt transportsystem installeras i stor skala. Systemet kommer att göra det möjligt för GEA att minska sitt miljöavtryck och dra nytta av Einrides världsledande teknik, säger företagets vd Robert Falck.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)