JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Så har Risc V upprustats i år

40 nya tillägg har spikats för cpu-arkitekturen Risc V under året som gått. Den är därmed bättre rustad för områden som virtualisering, numeriska beräkningar och kryptering – alla relevanta för inbyggda system.

Det berättar de 2400 medlemmarna i organisationen RISC-V International i ett pressmeddelande.

Jämförelser mellan den nya cpu-arkitekturen Risc V och konkurrenter har haltat eftersom Risc V helt enkelt ännu inte varit färdigspecificerad inom viktiga tillämpningsområden.

Inget har i och för sig hindrat vem som helst från att addera egna instruktioner – arkitekturen är fri på det viset. Men i år har flera viktiga standarder klubbats och det borde kunna skapa trygghet och därmed stärka ekosystemet.

– Man tror att många tillverkare har avvaktat med att producera chip av rädsla att specarna ska ändras senare så att deras chip blir inkompatibla, kommenterar cpu-experten Olof Kindgren.

De femton nya specifikationerna omfattar 40 stycken olika tillägg till arkitekturen. De tre specifikationer som organisationen framhäver mest i en pressrelease handlar om vektoroperationer, kryptografi och hypervisorer.

Hypervisorer är en sorts ”operativsystem för operativsystem” som används framför allt i servar för att låta flera användare dela på samma fysiska processor, så kallad virtualisering. 

Det används även för hårdvarukonsolidering i inbyggda system, exempelvis för att låta olika datorsystem i en bil dela hårdvara utan risk för friktion mellan dem. Även industriella styrsystem konsoliderar på det viset. Många använder dessutom virtualisering på sin egen pc för att köra flera oberoende operativsystem parallellt.

Kryptering är relevant för IoT-system som behöver kunna trygga åtkomsten till hårdvaran och skicka data säkert. Det går att köra kryptoalgoritmer utan speciella instruktioner, men skräddarsydda instruktioner kan sänka energikostnaden – med en magnitud enligt pressmeddelandet – och därmed bli realistisk på enklare hårdvara.

Vektoroperationer används för numeriska beräkningar i allmänhet och artificiella neuronnät i synnerhet. De är aktuella inom inbyggda system i och med trenden mot distribuerade beräkningar, så kallad edge computation.

Risc V:s hantering av vektorberäkningar är något som upphovsmakarna ofta hävdar är överlägsen konkurrerande arkitekturer som Arm, Mips och IA. Risc V använder samma kod för alla olika numeriska format. Den klarar sig därmed med totalt bara drygt hundra instruktioner, som dessutom är framåtkompatibla.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)