JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Northvolt ska processa litium i Portugal

Northvolt startar ett bolag tillsammans med portugisiska energibolagt Galp för att processa portugisiskt litium i landet. Aurora heter det gemensamma bolaget som tänker bygga Europas största anläggning av det här slaget.

Litium är huvudingrediensen i de litiumjonbatterier som Northvolt ska tillverka i de fabriker som företaget bygger och planerar i Europa och kanske även andra delar av världen.

Aurora ska bli Europas största och dessutom hållbaraste litiumraffinaderi, skriver Northvolt i ett pressmeddelande. Ägandet blir 50–50.

Årskapaciteten ska initialt bli 35 000 ton litiumhydroxid vilket sägs räcka till 50 GWh battericeller vilket som jämförelse är den kapacitet som Northvolt ska bygga tillsammans med Volvo i en av sina hittills fyra planerade anläggningar. Hälften av produktionen i Portugal ska gå till Northvolt.

Anläggningen ska vara i kommersiell drift år 2026. Det är inte bestämt var den ska ligga. Prislappen bedöms kunna hamna kring 700 miljoner euro. Den ska kunna leda till 1500 direkta och indirekta jobb. 

Energibolaget Galp har stor närvaro inom solenergi, men även verksamhet inom naturgas och olja. Företaget har 6360 anställda. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)