JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Blocket för bilbatterier tar in 21 miljoner

Cling Systems har dragit in 21 miljoner kronor i investeringar från amerikanska Trucks VC, svenska First Venture och en rad globala investerare.

Cling Systems bygger upp en sorts professionell version av Blocket, men för elbilsbatterier.

William
Bergh

– Idag hamnar batterier från elbilar i containrar på bilskrotar, sade grundaren William Bergh när Elektroniktidningen pratade med honom i början av året.

– De sprids ut på ett fält och så väntar man på att det ska lösa sig

Då hade han just förmedlat ett batteripack från Uppsala bildemontering till Voltfang. Det var första affären för hans Cling Systems.

Idag räknar företaget upp en handfull personer i teamet. Inräknat alla heltidare, deltidare, praktikanter och exjobbare är totalstyrkan uppe i femton personer i sommar. 

Operativ chef är Gunnar Magnusson som tidigare var ansvarig för Volvo Cars hantering av uttjänta batterier.

Återbruk och återvinning kommer att bli viktiga länkar i batteriekosystemet. År 2040 kommer hälften av de kritiska materialen i batterier att vara återvunnet material, enligt en rapport. Därmed kommer det att finnas en gigantisk marknad för begagnade litiumjonbatterier.

Det är den marknaden som William Bergh är tidigt ute på. Han har placerat sig som spindeln i nätet för att organisera upp den. Hittills riktar han sig till bildemonterare i Norden och återtillverkare över hela Europa. Återtillverkning innebär att pussla ihop fräscha batteripack av nya och gamla delar.

– Vår närvaro har gett oss ett högt förtroende i branschen och vi har potentiella kunder och samarbetspartner från både Europa, Nordamerika och Asien, säger William Bergh i ett pressmeddelande.

– 2022 kommer att bli otroligt spännande!

Cling Systems bygger upp ett ADB-system som ska hänga med allteftersom marknaderna mognar och  batteripass och andra standarder växer fram. Enskilda batterier kommer att spåras för att kunna värderas på Clings marknad. 

Den nya investeringen kommer bland annat att användas för att utveckla systemet. 

De nya investerarna är Trucks Venture Capital, First Venture, Voyagers Climate Tech Fund, Walter & Johanna, Assartorps Säteri, Friedrich Neuman, Sven Heiligtag och Einar Bodström.

Läs Elektroniktidningens intervju med William Berg från tidigare i år (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)