JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Bly, ftalater och kortkedjiga klorparaffiner hittades i 35 procent av de billiga elektronikprodukter som Kemikalieinspektionen testat under året. Resultatet är i linje med tidigare år.

Totalt inspekterade Kemikalieinspektionen 27 företag som säljer allt ifrån hörlurar, lyktor och lampor till kökselektronik. De halter av förbjudna ämnen som sakerna innehöll utgör ingen akut risk för användaren, men de bidrar till den totala exponeringen för kemiska ämnen. De kan också orsaka skador på hälsa och miljö när de tillverkas och senare blir till avfall.

– Undersökningen visar att det framför allt är små företag som själva importerar och säljer via e-handel som har produkter med brister och det rör sig ofta om billigare produkter utan kända varumärken, säger Mariana Pilenvik i ett pressmeddelande.

Hon är inspektör på Kemikalieinspektionen.

Även vid årets inspektion var det bly i lödningar samt ftalater och kortkedjiga klorparaffiner i plast som hittades.

– Det är viktigt att även småföretag ställer kemikaliekrav på sina leverantörer och att de har koll på vad deras produkter innehåller, säger Mariana Pilenvik.

Som tillverkare måste man ha fullständig kännedom om vilka ämnen som ingår i produkten och som importör är man ansvarig för de varor man säljer.

Hela rapporten finns här inklusive listan på inspekterade produkter och företag (länk).

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus