JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dunkirk får battericellsfabrik

Franska Verkor väljer hamnstaden Dunkirk som plats för sin första battericellsfabrik. Därmed ligger Frankrikes hittills tre gigafabriker alla samlade i norr i regionen Hauts-de-France.

Avståndet från Dunkerque via Douvrin till Douai är bara 124 km bilvägen. På de tre orterna byggs varsin gigafabrik av uppstarten Verkor, av Stellantis och Total Energies respektive av Renault och Envision AESC.

Frankrikes industriminister Agnès Pannier-Runacher beskriver det som att en ”batteridal” håller på att ta form i regionen och hon lovar regeringens stöd under ett program kallat France 2030.

Verkor ska producera 16 GWh år 2025 och 50 GWh år 2030. Renault är både kund och strategisk partner. Övriga kunder är europeiska och internationella biltillverkare.

Dunkirk valdes ut bland 40 kandidater i Spanien, Italien och Frankrike. De fick poäng för logistik, fabriksyta, energiförsörjning, närhet till kund, tillgång till kvalificerad arbetskraft och utvecklingspotential. 

Verkor har tillgång till 150 hektar i Dunkirk.  Bygget av gigafabriken ska starta 2023. Verkors forskning och utveckling kommer dock även fortsättningsvis ske i Grenoble. 

Verkor annonserade sina planer på en gigafabrik i augusti 2020 och  Elektroniktidningen intervjuade dess vd i oktober samma år (länk).

Då var planen att leverera till södra Europa. Men på bara de 1,5 år som gått sedan dess har det hunnit hända mycket – både Spanien och Italien har flera egna fabriker planerade nu. 

Kanske är det därför som Verkor graviterat till norra Frankrike?

Verkor har investeringar på 15 miljarder kronor vilket enligt tumregeln ”en miljard per GWh” torde vara tillräckligt för den första fasen på 16 GWh. En annan tumregel säger att gigafabriker sysselsätter 80 personer per GWh vilket stämmer bra med att Verkor uppger 1200 sysselsatta under första fasen

Till detta kommer enligt Verkor 3000 indirekta jobb.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)