Norska battericellstillverkaren Freyr tror sig kunna kapa klimatutsläppen för sin batteriproduktion till en femtedel av dagens genomsnitt. Med dagens priser på utsläppsrätter motsvarar det en förtjänst på fem miljarder svenska kronor årligen.
Freyr har roat sig med att räkna ut hur mycket företaget kommer tjäna i rena kronor på att minimera klimatutsläppen för sin battericellsproduktion.
Svaret är fem miljarder kronor per år. Beloppet gäller när Freyrs årsproduktion är uppe i 83 GWh, vilket enligt planen är år 2028.
Det är i alla fall vad det skulle kosta idag att köpa de insparade utsläppen på EU:s utsläppsbörs ETS. Kursen där har sedan 2017 sakta men säkert stigit från 5 euro till idag 90 euro.
Batteritillverkning är en energiintensiv process. Men Freyr tror att dess klimatavtryck kommer att ligga på en femtedel av vad som är genomsnittetenligt analysföretaget McKinsey.
Detta är räknat på hela livscykeln från brytning till återvinning. Det innebär att Freyr tror sig kunna spara 64 kg CO2-utsläpp per kWh battericeller.
Freyr, som är börsnoterat i New York, ska bygga sina första anläggningar i Norge, Finland och USA. Alla tre ska ha så mycket av produktionen som möjligt lokal, och driven av förnybar energi.
Med produktion (och återvinning) i Norden får Freyr en bra start. Energimixen här är relativt utsläppsfri vilket ger halva besparingen.
Den andra halvan kommer från att också råmaterial ska hämtas i Norden och katodmaterial processas här. Detta är ännu bara en ambition. Kalkylen förutsätter att den ambitionen är framgångsrik.
Idag levereras dessa material från främst Kina.
Elbilsboomen har gjort att det börjat uppstå en brist på råmaterial. Det finns en risk att det kommer att bromsa eller fördyra produktionen.
Freyr är i färd med att trygga sina leveranser för provproduktion och de två första fabrikerm. Bolaget har hittills skrivit ramavtal för leveranser av 90 procent av de råmaterial som cellproduktionen kräver: separatorer, elektrolyt, aluminiumfolie, kopparfolie, isoleringsmaterial samt, sist men inte minst, aktiva material för katod och anod.
Återstående fyra ramavtal befinner sig i slutförhandlingar och gäller bland annat folie och film för packning.
Priser och volymer är inte avtalade.
Planen är att provproduktion (CQP, customer qualification production) ska inledas under andra halvåret i år i Mo i Rana i Norge, där också den första battericellsfabriken byggs.