Uppsalaföretaget Altris har tagit in 100 miljoner kronor i en så kallad A-runda, pengar som ska användas för att skala upp produktionen av katodmaterial så det räcker till 1 GWh/år färdiga battericeller.
Företaget knoppades av från Uppsala universitet så sent som 2017 för att kommersialisera en tillverkningsmetod för ett natriumbaserat katodmaterial som kan ersätta litium, kobolt och nickel i dagens laddningsbara litiumjonbatterier.
Materialet blir både billigare och miljövänligare än dagens alternativ. Det består av järn, kväve, natrium och kol vilket företaget fyndigt döpt till Fennac (FeNNaC). Inom kemin är det däremot känt som ”Preussiskt vitt”.
Den stora tillämpningen för natriumbatterier är stationär lagring.
– Där har vi möjlighet att bli marknadsdominerande men vi blir mer och mer övertygade om att det finns andra områden där Fennac kan ta en andel, sade företagets vd Adam Dahlquist till Elektroniktidningen i höstas.
Han syftar på lite enklare och billigare elbilar.
– Om jag sa att jag trodde på det för ett år sedan var jag modig, men nu inser alla i branschen att det är rimligt.
Nu tar företaget in 100 miljoner kronor från bland annat Molindo Energy, Northvolt och EIT InnoEnergy.
Pengarna ska användas för att skala upp produktionen av Fennac till 2000 ton per år vilket räcker till 1 GWh färdiga battericeller. Den nya produktionsanläggningen ska tas i drift under hösten.
En längre artikel från oktober 2021 finns här (länk).