JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 552 miljoner kronor till framtidens elsystem

Energimyndigheten drar igång ett forsknings- och innovationsprogram med fokus på elproduktion, elanvändning och framtidens elnät. För de första sex åren finns 552 miljoner kronor reserverade.

– En viktig del av programmet handlar om helhetssyn kopplat till nya utmaningar inom elsystemområdet och de behov som uppstår vid en ökad elektrifiering i samhället, säger Fredrik Brändström, programansvarig på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

– För att möta nya förväntningar på elsystemet och för att nå uppsatta energi- och klimatpolitiska mål behövs en kombination av ny teknik, nya tjänster och ökad kunskap.

För att upprätthålla en trygg elförsörjning och uppnå målet om ett hållbart energisystem behöver överföring och produktion av el samverka väl med en fungerande elmarknad.

Elnäten ska möjliggöra utvecklingen mot en allt större andel förnybar elproduktion och en ökad elektrifiering i samhället.

Variationer i produktion och användning av el ger ett behov av flexibilitet och lagring i elsystemet. Det behöver också vara en ändamålsenlig fördelning av drivkrafter och kostnader i elsystemet mellan olika intressenter.

Redan i dag öppnade de första två utlysningarna som omfattar områdena elmarknad och kompetensförsörjning i elsystemet.

Mer information finns här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)