JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första privata mobilnätet för Tele2

I november förra året blev det fritt fram att ansöka om lokala tillstånd för privata mobilnät. Operatören Tele2 har nu fått i uppdrag att bygga ett 5G-nät åt elbåtstillverkaren X Shore i Nyköping.

– Det här är vårt första privata nät. Vi har naturligtvis gjort en del tester och har diskussioner med många kunder, men det här är den första publika, skriver Fredrik Hallstan på Tele2 i ett email till Elektroniktidningen.

Uppstartsföretaget X Shore håller på att etablera en fabrik i Nyköping med kapacitet att tillverka runt 400 batteridrivna motorbåtar per år. Företaget ska använda 5G-nätet till att koppla upp produktionsutrustningen  för att samla in data men också för underhåll och för att styra produktionen.

Den trådlöst uppkopplade utrustningen blir också mer flexibel vilket gör att det går snabbare att ställa om produktionen efter aktuellt behov. Monteringsbeskrivningar och kvalitetskontroller kommer att vara digitaliserade och hela tiden uppdateras på uppkopplade surfplattor.

Det var i november förra året som PTS öppnade möjligheten att söka lokala tillstånd för privata nät på 3,7 GHz och 26 GHz-banden (länk).

Tillstånden är på fem år och kan förlängas med ytterligare fem år. De kan sökas för en fastighet eller del av fastighet men också för ett område som en hamn.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)