Precis som ryktena gjort gällande bygger Intel en halvledarfabrik i tyska Magdeburg för de mest avancerade processerna. Dessutom byggs företagets fabrik i Irland ut, medan Italien får en avancerad kapslingfabrik och Frankrike ett center för kretskonstruktion.
Det är inte mer än ett år sedan Pat Gelsinger tillträdde som vd för Intel. Under hans ledning har företaget gjort en helomvändning och satsar nu stor på produktion, både för egna produkter men också åt andra, så kallad foundryverksamhet.
Bland annat har företaget vikt 20 miljarder dollar för två nya fabriker i Ohio, men idag var det Europas tur.
Företaget spenderar i första etappen 17 miljarder euro på en ny fabrik i tyska Magdeburg som blir stor som två fotbollsplaner och kommer att sysselsätta 3000 personer. Planen är att sätta spaden i marken under första halvåret 2023 och att de första kretsarna ska produceras under 2027. Exakt vilken process det blir framgår inte, men Pat Gelsinger sade på dagens webbsända presskonferens att det kan vara den mest avancerade.
Fabriken ska både tillverka Intels egna produkter och fungera som foundry.
Företaget lägger också 13 miljarder euro på att bygga ut sin fabrik på Irland till dubbla storleken. Den får företagets process kallad Intel 4.
Dessutom bygger Intel vad som beskrivs som en avancerad kapslingsfabrik i Italien för 4,5 miljarder euro. Var den hamnar är inte kart men den ska sysselsätta 1500 personer när den kommer igång mellan år 2025 och 2027.
– Det blir den första av den här typen i Europa, sade Pat Gelsinger.
Frankrike får företagets nya designcenter med tusen anställda på sikt. Det hamnar i Plateau de Saclay strax söder om Paris och ska syssla med att både utveckla egna produkter och hjälpa foundrykunder med design.
Intel utökar även den befintliga verksamheten i polska Gdansk och spanska Barcelona. Gdansk har fokus på djupa neurala nätverk medan de anställda i Barcelona framförallt sysslar med superdatorer.
Dessutom ska Intel stärka samarbetet med de stora europeiska forskningsorganisationerna inklusive Imec, Fraunhofe, Leti och TU Delft.
Totalt planerar Intel att spendera upp till 80 miljarder euro i Europa över tio år.