JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA satsar på geotermisk energi

År 2035 ska geotermisk energi kosta en tiondel av idag – 45 dollar per MWh. Det hoppas USA:s president Joe Biden i sin fjärde nollutsläppssatsning under rubriken Energy Earthshots.

Geotermisk energi är klimatren, ger ett konstant flöde energi, är billig i drift, ger både värme och el och skapar lokala jobb. Och den finns potentiellt i överflöd. Men den är dyr att komma åt, med undantag som Island.

President Joe Biden vill göra den åtkomlig i princip var som helst där det finns varm berggrund. Den erfarenhet som byggts upp genom fracking är en av de punkter han räknar upp som gör att man törs hoppas att ett genombrott som pressar ner priset kan vara inom räckhåll just nu.

Dels på grund av teknikutvecklingen i sig – det finns flera gemensamma moment. Dels är fracking själv ett exempel på hur kostnaderna snabbt kan drivas ner när det görs stora satsningarna,

Projektet kallas Enhanced Geothermal Earthshot. Pengarna går både till naturlig geotermisk teknik – där den är ”gratis” – och till EGS (Enhanced Geothermal Systems) som hoppas kunna borra och spräcka upp i princip vilken varm berggrund som helst till en geotermisk källa till värme, kyla och el.

Hittills finns dessa mångmiljonsatsningar inom projektet:

44 milljoner dollar till energidepartementets fältlabb Forge (Frontier Observatory for Geothermal Energy Research )

• 165 miljoner dollar för ett projekt att göra tekniköverföring från olje- och gasindustrin

Fyra pilotprojekt får 84 miljoner dollar.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)