JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Göteborgare vinner kärnornas krig

Europeiska rymdstyrelsen Esa beställer GR765 – en märklig Dr Jekyll och mr Hyde-processor från göteborgska rymdveteranen Gaisler. 

Gaisler har konstruerat rymdtåliga processorer i decennier. Det nya flaggskeppet GR765 har ett antal finesser – den är bland annat fem gånger mer tålig mot strålning än sina föregångare. 

Men den coolaste finessen måste sägas vara det faktum att den stöder två instruktionsuppsättningar (ISA). Dels uppstickaren Risc V och dels den klassiska öppna arkitektiren Sparc, som Gaisler stött sedan länge.

När processorn bootas väljs ISA. Det kan möjligen synas slösaktigt, för tanken är inte att processorn ska växla mellan olika ISA under ett och samma uppdrag. Men det är helt enkelt så att kvalificering av rymdprocessorer är en såpass komplex procedur att det blev mer effektivt för Gaisler att kvalificera en systemkrets med båda instruktionsuppsättningarna, än att kvalificera två separata processorer.

Och det finns verkligen två kompletta separata cpu:er på chipet!

Där finns åtta Risc V RV64-kärnor och åtta Sparc V8-kärnor. Hälften av dem sover sig alltså igenom hela rymdexpeditionen. 

Båda är designade av Gaisler. Det är Leon5 respektive Noel V.

Poängen med stödet för Sparc är kompatibiliteten med Gaislers tidigare mjukvara.

De nya kontrakten kommer från Artes-programmet TDE (Technology Development Element) och stöder utvecklandet av prototyper och tillverkning.

Utveckligen av GR765 har tidigare bland annat stötts av svenska Rymdflygstyrelsen. 

Demonstrationschip av Leon och Noel har tillverkats i 28 nm FDSOI hos ST Microelectronics. De två bolagen kommer att fortsätta att samarbeta kring tillverkning och kvalificering av GR765

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)