JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU- och AMD-chips i samma superdator

Europeiska Si Pearl (SiPearl) och amerikanska AMD tycker att deras processorer skulle bli utmärkta parhästar i superdatorer och sätter samman ett gemensamt erbjudande.

Si Pearl konstruerar en systemkrets av i stor utsträckning europeiska IP-kärnor. Den har fått ett namn sedan senast vi skrev om den – Rhea.

AMD:s hetaste superchipfamilj heter Instinct. Rhea ska vara hjärna och Instinct musklerna – mikroprocessor respektive accelerator.

De två ska nu lägga jobb på att jämka samman sina mjukvaruplattformar. Europeiska forskare är välkomna att portera sina algoritmer till Rhea–Instinct-plattformen.

De starkaste superdatorerna har idag passerat drömgränsen på en exaflops – en triljon räkneoperationer per sekund –och det är i den ligan som superdatorer baserade på Instinct och Rhea ska tävla.

Två kinesiska datorer var först över en exaflops. Men AMD Instinct sitter i de exadatorer som toppar Top500 och Green500 – som listar snabba respektive strömsnåla superdatorer. Kineserna anmälde inte sina resultat till Top500 – kanske i ett försök att hålla sig under radarn  för USA:s elektronikembargon?

Den franska Atos prestandasystemtillverkaren Atos uttalar sig i pressreleasen från Si Pearl.

– Det här samarbetet mellan Si Pearl och AMD kommer att bidra väldigt mycket till utrullningen av ett ekosystem för högprestandaberäkningar i Europa.

– Det kommer att hjälpa våra kunder att sjösätta AI-system och system med exaprestanda.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)