JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk processor släpps i jul

Enligt Imsys väntar deras nya mikroprocessor bakom en av adventskalenderns sista luckor. Och bakom dagens lucka 15 döljer sig en överraskning – att Shortlink deltagit i utvecklingen.

Medan du målar pepparkakor och köper presentkort till Spotify är det andra som julpysslar genom att göra de sista testerna av en mikroprocessor som ska släppas som IP-kärna ”före jul”, enligt ett pressmeddelande från Imsys.

Bakom en av tomtemaskerna döljer sig en sofistikerad svensk asicexpert: Shortlink. Om du inte känner till Shortlink kan du läsa om några av deras otroliga tekniklösningar i den här artikeln av Elektroniktidningens tidigare redaktör Anna Wennberg (länk). En sväljbar trådlös kamera! En energiskördande pacemaker monterad i direkt i hjärtat!

Nu visar det sig att Shortlink även har hjälpt Imsys utveckla mikroprocessorn IM4000. Det berättar Imsys i ett pressmeddelande.

August
Pansell

– Det är fantastiskt roligt att två svenska högteknologiska halvledarföretag med en kombinerad asicerfarenhet på närmare 70 år arbetar tillsammans för att sätta en unik mikroprocessor på marknaden, säger August Pansell, styrelseordförande på ShortLink.

– Vi pratar ofta om fördelarna med lokal och oberoende tillgång till teknik. I det här fallet är hela mikroprocessorn designad i Sverige: instruktionsset, utvecklingsverktyg, mjukvara, asicutveckling och support.

Elektroniktidningen har under de senaste åren skrivit flera gånger om Imsys arbete med en efterföljare till mikroprocessorn IM3000. 

Det var några seniora systemingenjörer som startade projektet IM4000. Idag drivs det av en stor grupp RTL-utvecklare och asicexperter. Imsys har knutit till sig flera högt kvalificerade partner.

Imsys byggde sin första mikroprocessor för 40 år sedan. Den är mikroprogrammerbar vilket betyder att den går att optimera mycket precist för specifika tillämpningar – du kan göra maskinnära programmering i ett steg under assembler. 

Med AI har algoritmerna blivit massivt parallella och Imsys kände att konkurrensen krävde ny hårdvara. En KTH-doktorand konstruerade för några år sedan en massivt parallell arkitektur tillsammans med Imsys – huruvida den fortfarande är en del av IM4000 är inget som Elektroniktidningen vet.

Ytterligare en känd partner för IM4000 har varit CPU-nestorn Nick Tredennick, bakom den klassiska arkitekturen 68k.

IM4000 ska bli stark inom edge och artificiell intelligens. Imsys räknar i pressmeddelandet upp en rad tillämningar:  bildigenkänning för bilsäkerhet, lås, smarta sensorer, mobilkommunikation (5G), medicinsk bildanalys, blockchain-lösningar, dynamisk prissättning. 

Generellt ska den vara stark på beräkningsintensiva tillämpningar.

Jonas
Wærn

– Shortlink har varit fantastiska på att tillhandahålla ett flexibelt utvecklingsstöd beroende på vårt behov, säger Imsys vd Jonas Wærn.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)