JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Volvos eltradare rekordtrippade

300 mil genom Europa, mellan Spanien och Schweiz – den resan har en svensk elektrisk långtradare företagit sig och det är världsrekord för en kommersiell körning med en ellastbil.

Fordonet var en Volvo FH Electric på 40 ton. Resan gick mellan Valencia och Zürich, tur och retur. Det är en resa på 300 mil, tio gånger längre än ekipagets räckvidd på en laddning.

Speditören är schweiziska Krummen Kerzers, föraren heter Balint Schnell och skeppet kom lastat med apelsiner från en citrusträdgård i Canals nära Valencia. De lastades av i en Casa del Mas-butik i Küsnacht vid Zürichsjön

Det var elddopet för Balint Schnells i en elektrisk lastbil. Han följde sina instruktioner och planerade resan noggrant i förväg. Resan tog en hel vecka. Ladduppehåll – 20 stycken – schemalades för att passa in med hans pauser.

Ingen dedikerad infrastruktur väntade på Balint Schnell under resan, utan han fick vackert vänta på sin tur i laddarkön.

– Om en station användes av andra fordon ökade laddtiden dramatiskt, berättar han.

Det viktiga med resan var inte apelsinerna i sig – och de tre tonnen sparade koldioxidutsläpp – utan byggandet av erfarenhet kring användningen av ellastbilar för långdistanstransport.

Krummen Kerzers planerar att installera en egen infrastruktur för laddning av ellastbilar på fyra orter i Schweiz.

Ellastbilsflottan ska uppgå till 18 ekipage innan året är över.

BILDER: Krummen Kerzers och Casa del Mas

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)