JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mångmiljardskadestånd hägrar för Neonode

Redan 2007 kom Neonodes mobiltelefon kallad N2 som styrdes via pekskärmen, en teknik som sedermera anammats av alla tillverkare. Neonode har under en tid processat mot Apple, Google och Samsung för att få ersättning för sina patent på pektekniken och nyligen rapporterade analyshuset Redeye att företaget gjort framsteg.

Inget är ännu klart men techjättarnas försök att få Neonodes patent ogiltigförklarade har hittills misslyckats. Senast var det Googles invändningar som tillbakavisades av en patentdomstol.

Det är amerikanska Aequitas Technologies som 2019 åtog sig att stämma techjättarna å Neonodes vägnar. Ersättningen uppgår till cirka 50 procent av ett eventuellt skadestånd. För Neonode hägrar trots det en inkomst på kanske 10 miljarder kronor även om det blir en förlikning, uppger Redeye.

Det handlar om två patent, kallade 993 och 879 där det första gick ut 10 december 2022 och det andra först 10 december 2025.

Bägge gäller USA, och därmed produkter som sålts där, men skulle potentiellt kunna omfatta alla Apples och Googles produkter om man istället utgår från att patentet täcker mjukvara som utvecklats i USA men som sålts i andra länder.

Ytterligare en osäkerhetsfaktor är om bolagen var medvetna om att Neonode hade patent på tekniken. Går det att bevisa blir skadeståndet högre.

Redeye sätter en kostnad på 4,5 dollar per såld enhet men med tanke på att det är troligare med en förlikning än med ett domslut, anser analyshuset det potentiella utfallet kan hamna runt 1,2 miljarder dollar.

Det kan dock ta flera år innan allt är avgjort, exempelvis börjar rättegången mot Samsung först 28 juni 2024.

Elektroniktidningen skrev om Neonode och pektekniken redan hösten 2002 (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)