JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mitsubishi köper svenskt strömbrytarbolag

Brytare för högspänd likström har varit dyra komponenter tills Järfällabolaget Scibreak lanserade en lösning baserad på en kombination av kraftelektronik och mekanik. Japanska Mitsubishi Electric köper nu bolaget för en okänd summa.

HVDC har länge varit en svensk paradgren där Hitachi för några år sedan tog över stafettpinnen från ABB. Tekniken används inte bara för långa sträckor på land för att minska förlusterna, den är också vanlig för att ansluta havsbaserad vindkraft.

Det är här som Mitsubishi ser potential för Scibreaks teknik. Den kan bryta höga högspända DC-strömmar på några millisekunder. Lösningen fungerar också på AC-strömmar.

Trafikverket är en av de första kunderna och en brytare togs i drift utanför Katrineholm i somras. Den ska skydda strömförsörjningen till järnvägen mot fel.

Scibreak grundades 2014 och har rötter på KTH och ABB. Idag finns åtta anställda och bolaget omsatte 5,3 miljoner kronor år 2021.

Ingen köpeskilling uppges.

 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)