JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia och Bosch: 5G ger positionen på en halvmeter när

Genom att addera flera antenner går det att förbättra noggrannheten vid triangulering från basstationerna i ett 5G-nät. I ett försök i en av Bosch fabriker blev noggrannheten bättre än 50 centimeter över 90 procent av golvytan.

Det finns olika sätt att bestämma positionen när man befinner sig inomhus och inte har tillgång till signaler från satelliter. Dessa system är dock separata från kommunikationen som också behövs när syftet är att automatisera exempelvis en fabrik eller ett lager.

Mobilnäten har länge använt triangulering genom att mäta gångtiden mellan basstationerna och mobilen men metoden är trubbig.

För att lyfta noggrannheten har Nokia och Bosch genomfört ett test med flera antenner hos basstationerna som därmed kan räkna ut både avståndet och vinkeln till enheten vilket förbättrar noggrannheten i positioneringen.

I ett försök i en av Bosch fabriker med ett privat 5G-nät blev noggrannheten under 50 centimeter över 90 procent av golvytan.

Det är enligt företagen tillräckligt bra för att vara användbart för AGV:er och mobila robotar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)