JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hushåll ska stabilisera elnätet

Ferroamp och Varberg Energi ska sälja frekvenshållningstjänsten FCR-D till Svenska kraftnät, baserat på Ferroamps kunders hembatterier.

Hushållen och bostadsrättsföreningarna som äger hembatterierna kommer att tjäna pengar på FCR-D, som innebär att elnätet får hjälp att hålla exakt 50 hertz. 

Elbatterier kan hålla spänningen exakt och kan snabbt finjustera den, så de är som byggda för FCR-D. Svenska kraftnät köper denna balanshjälp som tjänst.

Det kan röra sig om några sekunder eller ett par minuter som batteriet behöver göra en insats. Övrig tid kan batteriet användas som vanligt.

Ett annat sätt att balansera är att be kunder att momentant sänka sin förbrukning. Privatkunder kan låta sina batterier hjälpa till, men även sina solceller och sina billaddare.

Tidigare har enbart större elförbrukare kunnat delta i handeln med frekvenstjänster. Men aktörer som Ferroamp  bygger virtuella kraftverk med stor total effekt genom att integrera många små resurser.

FCR-D  (Frequency Containment Reserve Disturbance)  är den mest lönsamma av elnätstjänsterna just nu enligt Ferroamp.

Pilotprojektet riktar sig i en första fas till ett begränsat antal frivilliga elkunder över hela landet. Målet är sedan att inom kort kunna lansera tjänsten brett.

Ett annat företag som implementerar elnätstjänster i  virtuella kraftverk är Checkwatt.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)