JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Perovskit + CIGS = 25 procent

Genom att addera ett övre lager med perovskit, som tar hand om kortare våglängder, går det att öka effektiviteten i solceller. Järfällabaserade Midsummer har i ett samarbete med det amerikanska universitetet UCLA nått 24,9 procent för kombinationen perovskit och CIGS.

Runt om i världen pågår ett intensivt arbete med att lyfta verkningsgraden i solceller genom att addera ett övre perovskitlager.

Materialet tar hand om energin från ljus med kortare våglängder som ligger åt det blåa hållet medan kiselceller och CIGS-celler (koppar, indium, gallium, selen) tar hand om det ljus som ligger åt det röda hållet.

Exempelvis har forskare vid Helmholtz-Zentrum i Berlin har nått 32,5 procents verkningsgrad för en kiselbaserad solcell med ett extra perovskitlaget.

Även Midsummer har lyft verkningsgraden i ett forskningsprojekt tillsammans med UCLA. Företagets CIGS-celler ligger mellan 15 och 15,5 procent men i försöket har en CIGS-cell i kombination med perovskit nått 24,9 procent.

Cellen har fyra anslutningar, två för CIGS-cellen och två för pervoskitcellen men ambitionen är att reducera det till två gemensamma för bägge cellerna.

– Tandemsolceller av perovskit och CIGS har stor framtidspotential och Midsummers teknologi och paneldesign har de absolut bästa förutsättningarna för att tillverka en kommersiell produkt för denna typ av solpanel, bland annat då den har en diod mellan varje solcell, säger Midsummers vd Sven Lindström i ett pressmeddelande.

 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus