JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AI minskar energiförbrukningen i 5G-nätet

På sikt kan AI bidra till att sänka energiförbrukningen i 5G-näten samtidigt som kapaciteten optimeras. Resultaten kommer från det europeiska forskningsprojektet AI4Green där Tele2 deltagit.

Den svenska operatören har bidragit med nätdata och mobilnätsinsikter som telekomoperatörer och universitet från flera europeiska länder tillsammans har analyserat med artificiell intelligens för att bättre förutsäga vilken trafikkapacitet nätet behöver.

Även när behovet av kapacitet går ner behöver Tele2 snabbt kunna styra energianvändningen på ett smartare och mer hållbart sätt.

– Resultaten som vi tar med oss i vårt fortsatta arbete med AI och hållbarhet kan ge enorma effekter på vår energiförbrukning. Vårt rikstäckande mobilnät konsumerar lika mycket el som hushållen i en mindre stad, så att kunna anpassa den förbrukningen efter behov gör stor skillnad, säger Martina Lidman, chef för data och innovation, Tele2, i ett pressmeddelande.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)