JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Växelkretsar ger terabitrouter
Halvledartillverkaren PMC-Sierra har tagit fram ett kretspaket som klarar att växla såväl IP-trafik som ATM med hastigheter upp till 320 Gbit/s.

I lanseringen ingår även ett egenutvecklat gränssnitt mellan växeln och linjekorten.



Behovet av ökad kapacitet i växlar och routrar för datakom ökar explosionsartat. Tillverkarna av sådan utrustning kan visserligen med Moores lag i bakhuvudet räkna med en fördubbling av prestanda var 18:e månad, men det är långt ifrån tillräckligt. Nya arkitekturer och konstruktionsfilosofier för de ingående kretsarna måste till om produkterna ska ha en chans att uppfylla behoven.

Ett sådant nytänkande presenterades nyligen av amerikanska PMC-Sierra, i form av ett paket med fyra kretsar kallat Tiny Tera 1, eller TT1. Paketet klarar 320 Gbit/s och målgruppen är växeltillverkare som Cisco.

Till skillnad från Ciscos nuvarande produkter vill PMC-Sierra sära på växelfunktionen och linjekorten, precis som i klassiska televäxlar. Detta kräver dock ett protokoll som styr kommunikationen mellan växel och linjekort, och ett sådant har man därför också utvecklat. Man hoppas att protokollet, LCS, ska bli en industristandard.

Tanken är att växelfunktionerna ska fungera helt oberoende av linjekorten. Då kan enstaka kretsar i växeln bytas ut i takt med utvecklingen utan att linjekorten eller dess programvara påverkas. I större anläggningar kan linjekorten och växeln finnas i separata rack, förbundna med fiberoptik. Sådana system kan klara några tiotal terabit/s.



Växel med Intelligens


Företaget kallar sitt kretspaket för en "switch fabric", vilket i princip är en växel med intelligens. Fyra kretsar ingår: de centrala är själva växelkretsen (crossbar) och den krets som prioriterar och håller ordning på datapaketen (scheduler). Varje port klarar 10 Gbit/s, och som mest kan systemet innehålla 32 portar.

På varje port sitter tolv parallellt arbetande växelkretsar, som styrs av prioriteringskretsen. Var och en av portarna förses också med sex dataflödeskretsar som bygger upp virtuella köer, där prioriteringskretsen styr bearbetningsordningen. På varje port sitter också ett exemplar av det fjärde chipset, den styrkrets som hanterar linjekortsprotokollet.

Arkitekturen arbetar med 64 byte långa meddelanden, vilket passar bra både för internetprotokollet (IP) och de 53 byte långa ATM-cellerna. PMC Sierra har ett kontor i Stockholm.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)