JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tysk hybriddistributör siktar på Sverige – Elektroniktidningen
torsdag 29 maj 2025 VECKA 22

Chip 1 Exchange är en relativt ny hybrid­distributör på den svenska marknaden. Företaget arbetar som broker men har också avtal med ett 90-tal komponenttillverkare. En sak som sticker ut är de egna testlabben och lagren i Europa, USA och Asien liksom den nyligen lanserade molntjänsten MyChip1.

– Vi vill expandera vår närvaro på den svenska marknaden, knyta till oss partners i hela Norden. Jag tycker det går framåt, många börjar känna igen Chip 1, säger Sebastian Gauthier.

Han ansvarar för affärsutveckling i Skandinavien och sitter på huvudkontoret i Frankfurt.

Sedan förra året har företaget tre personer som bearbetar de nordiska länderna, men ännu inget lokalt kontor. Sebastian och hans kollega Johanna Cavalli besöker länderna regelbundet medan den tredje personen, Robert Nilsson, är innesäljare. Ambitionen är dock att öppna ett lokalt kontor. Var det hamnar beror på vem man hittar.

Tyska Chip 1 Exchange grundades för lite drygt 20 år sedan av Sasan Tabib, Damon Pouya och Volkan Sanverdi genom att de slog samman sina tidigare företag Chip 1 Technology och Fast Line Exchange. De är idag vd, operativt ansvarig respektive finanschef på ett företag som i fjol omsatte drygt 50 miljoner euro och har 500 anställda på tre kontinenter.

Sebastian Gauthier

– De hade sett att det finns en marknad för återförsäljning av komponenter på den öppna marknaden. Det fanns ett hål som Chip 1 försökte fylla.

Förutom Tyskland har företaget kontor i Mexiko, Brasilien, Filippinerna, USA och Nederländerna plus tre stycken i Kina. Det är Hong Kong, Shenzhen och Shanghai.

– Det är svårt att göra affärer på engelska. Har du folk som sitter där och kan handla med rätt valuta är det betydligt enklare.

Företaget letar reda på komponenter som slutat tillverkas eller som det är brist på, men har också avtal med ett antal komponenttillverkare om att sälja deras produkter.

– Säg att du behöver en Xilinx, då går vi ut och letar efter den. Men om den inte är tillgänglig så har vi förmodligen en liknande komponent och kan erbjuda den, säger Sebastian Gauthier.

Samma metod kan fungera för en komponent som inte längre tillverkas. Chip 1 försöker hitta motsvarande komponent hos något av de drygt 90 fabrikat företaget representerar.

En hel del komponenter på andrahandsmarknaden går av olika anledningar inte att spåra tillbaka till tillverkaren. De är så kallade Black label.

Att det inte finns spårbar historik innebär inte automatiskt att det är något fel på den. Det kan vara så att ett företag förköpt sig och har ett kontrakt med tillverkaren som gör att de inte kan sälja komponenterna. Då kan det hända att de tar bort all märkning för att komponenterna inte ska gå att spåra, därav begreppet Black Label.

– Vissa kunder är väldigt ­desperata och accepterar det.

Chip 1 är långt ifrån den enda distributören som sysslar med att hitta svårfunna komponenter, handla med överskottspartier och dessutom ha avtal med tillverkare.

– En stor fördel för oss är våra tre laboratorier. Vi har i Hong Kong för sourcing i Asien. Istället för att skicka till huvudkontoret och testa kan vi göra det lokalt, vilket kortar ledtiderna så att kunderna snabbt kan ta beslut om de vill ha komponenterna eller inte.

Dessutom finns testlabb på ­huvudkontoret i Frankfurt liksom i USA.

– Vi har spenderat många hundra tusen euro på labben, som inte bara kan testa elektronik. Vi fick exempelvis in en cykelram för att avgöra om det var rätt metall och rätt ytbehandling. Man kan använda oss som tredjepartstestare. Vi erbjuder delvis samma tjänster som Rise i Sverige och har samma kvalitet.

Förutom labben har företaget torkskåp med natriumgas för att driva ut eventuell fukt så att det inte uppstår problem i lödprocessen. Där går det också att långtidslagra känsliga komponenter.

– Vi ser oss som en strategisk sourcingpartner. Mitt mål är inte bara att sälja chip, det är att utveckla kundrelationer med fokus på att lösa utmaningar som brist och obsolescens, samt optimera försörjningskedjor globalt, säger Sebastian Gauthier.

Anta att det finns 500 olika komponenter i materiallistan. Chip 1 börjar med att hitta egna komponenter för att sedan ta de övriga från partners i nätverket.

– Säg att du behöver en Xilinxkrets, då kan vi fråga en partner som också använder den om att köpa 500 extra så kan vi få samma pris som de har. Det kallas Piggyback-köp görs för att få ner priset för alla parter.

På jättemässan Electronica i München i november lanserade företaget plattformen MyChip1 som utmanar Silicon Expert från Arrow.

– Den är i betafas nu, vi tror den kommer att vara färdig i maj men vi har redan tusentals tidiga användare som testar och ger återkoppling om hur det kan göras bättre och vad som saknas.

Kunderna kan ladda upp materiallistor (BOM) och sedan analyseras dessa på längden och bredden. Exempelvis går det att filtrera på olika typer av komponenter som aktiva, passiva, elektromekaniska och systemkomponenter.

– Du kan se hälsostatus och om någon slutat tillverkas. Du kan få priser, leveranstider och annan data från alla konkurrenter. Vi har avtal med bland annat Digkey, Arrow, Avnet, RS och Fusion.

Det går också att välja en specifik komponent i materiallistan och få fram all möjlig information som PCN-data (alla ändringar som gjorts sedan produkten börja tillverkas), importkoder och end-of-life.

– Sen kan vi göra rekommendationer för vad man ska göra.

Vidare går det att hämta data från komponentdatabasen Netcomponents och andra liknande externa tjänster.

– Ser vi att det inte finns så många leverantörer av en komponent kan vi föreslå att kunden skapar en buffert.

MyChip1 är gratis medan Arrows tjänst enligt uppgift ligger på 150 000 kronor per licens och år.

– På något sätt är det en ”karmagrej”. Vi ger dig något gratis och vi får tillbaka den data du laddar upp. Sekretessen är hög, allt stannar mellan oss och klienten. Den dag det blir allokering, och din normala leverantör inte hittar komponenten, hoppas vi att du använder vårt verktyg för att köpa från oss, säger Sebastian Gauthier.

Kunderna kan också ladda upp listor på komponenter som blivit över. Genom att jämföra dessa med materiallistor från andra kunder går det förhoppningsvis att hitta köpare.

– Sen kan man ha lite olika avtal där det ursprungliga företaget behåller lagret, vi agerar säljare och delar 50–50. Eller så köper vi hela partiet om vi har många kunder som använder komponenten. Då är det upp till oss att sälja vidare.

Företaget har ett lager på 800 kvadratmeter i Frankfurt plus lager i USA och Kina på 500 kvadratmeter vardera.

– Lagret här är i princip fullt. Vi har många kunder som har ramavtal. Säg att du har ett femårsprojekt och inte har egen lagerkapacitet, då kan du använda oss för logistiken och avropa det du behöver. Komponenterna går igen en kvalitetskontroll och sedan skickar vi.

Chip 1 har en rad certifieringar för branscher som fordon, medicinteknik och militärt liksom ISO och andra liknande standarder.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

På sistone har företaget gått in på en helt ny marknad genom att addera systemkomponenter som serverkort, grafikkort, flashdiskar, switchkort och andra produkter för datacenter och AI-tillämpningar.

– Vi kan leverera allt i racket. Inte bara korten utan kablar, skärmar och allt annat.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:

 
Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)

KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus


8 banners varav 8 har onclick.