JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smal chans för Ericssonfabb
Fredagen den 7 maj startar den sista satsen i Infineons halvledarfabrik i Kista. Samtidigt avgörs det om fabriken kan leva vidare som oberoende foundry eller om den kommer att stängas i slutet av juli.
- Just idag (måndag den 3 maj) har vi positiva signaler från alla utom Infineon, säger Hans Hentzell.

Han är vd på forskningsbolaget Acreo och en av dem som jobbar intensivt med att rädda kvar Fab6, även kallad submyfabben, i Kista.

Fabriken byggdes ursprungligen av Ericsson i början av 90-talet för produktion av CMOS-kretsar men inriktningen ändrades snabbt till rf-produkter. Idag är Sony Ericsson den största kunden med en bipolär rf-krets till mobiltelefonerna. Denna är dock på väg att fasas ut.

För knappt två år sedan köpte Infineon hela verksamheten förutom själva renrummet. Företaget deklarerade redan vid köpet att fabriken skulle avvecklas och maskinerna flyttas till Tyskland inom 18 månader.

Förra sommaren drog bland annat Vinnovas generaldirektör Per Ericsson igång en räddningsaktion. Tanken var att förvandla fabriken till ett foundry, en kontraktstillverkare av rf-kretsar.

I början på förra veckan såg allt ut att gå i lås. Vinnova lovade att ställa upp med upp till 1,5 miljoner euro under fem års tid för att bland annat stödja processutvecklingen.

Det fanns riskkapitalister som var intresserade att gå in med kapital på cirka 15 miljoner euro. Ericsson hade efter långdragna förhandlingar förmåtts gå med på ett fördelaktigt hyresavtal för lokalen. Tyska ZMD, som tillverkar bland annat sensorer och fordonselektronik, skulle skapa en basbeläggning genom att lägga produktion i Kista och dessutom gå in som ägare.

Då bromsade plötsligt Infineon, som inte längre ville släppa ifrån sig maskinerna.

- Jag tror att det till viss del beror på att det tagit tid att få ihop den svenska sidan. Nu har de börjat planera in för att använda maskinerna på andra ställen, säger Hans Hentzell.

- Men det pågår fortfarande förhandlingar.

Det har bildats ett aktiebolag kallat Fab6 som om förhandlingarna går i lås ska ta över fabriken och stå för driften. Vd är Hans Nivér med en industriell bakgrund från bland annat Bulten och Becker. I gruppen som drivit förhandlingarna igår förutom Hans Hentzell också Per Bystedt (fd Spray) och Leif Bergström (Acreos ordförande). Dessutom deltar bland annat Industrifonden, KTH, ISA och Stockholms stad i räddningsaktionen.

Professor Nils Rydbeck har gjort en utredning på Vinnovas uppdrag för att undersöka förutsättningarna för att driva fabriken som ett foundry och vilken betydelse den kan få för det svenska innovationssystemet.

Han konstaterar bland annat att det inte går att hålla kvar Sony Ericsson eller Ericsson Mobile Platforms som kund till fabriken. Det krävs en ny storkund, som ZMD, från början för att man ska få tid att marknadsföra tjänsterna mot designhus som idag har svårt att komma in hos de stora kislesmedjorna.

Han räknar med att det behövs minst 160 personer för att driva fabriken och att driftskostnaderna blir 200 miljoner kronor per år. Maskinerna, som ägs av Infineon är värderade till mellan 50 och 150 miljoner kronor.

Nils Rydbeck varnar också för att underskottet de första fyra åren kan bli minst 150 miljoner kronor. Detta trots att ZMD går in med stora beställningar.

- Även om det är ett mission impossible vill jag att vi ska ha gjort vårt yttersta för att rädda fabriken, säger Per Eriksson.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)