JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telenor erbjuder privata 5G-nät och slicing

Tillsammans med Nokia erbjuder operatören Telenor två nya tjänster till framförallt företag, det handlar om privata 5G-nät och den första generationen av network slicing.

Privata 5G-nät ger en dedikerad nättjänst med robust och säker uppkoppling, helt utan fördröjningseffekter. Nätet kan användas till lite av varje och dessutom skalas upp och ner beroende på behov och budget. Dessutom kan det privata nätet kopplas ihop med en telekomkvalificerad edgelösning.

Utöver själva 5G-uppkopplingen kan tjänsten användas för att positionera exempelvis utrustning på sjukhus eller för videoanalys i övervakningslarm. Ett annat användningsområde är gruppkommunikation i en egen kanal, exempelvis inom gruvnäringen och på flygplatser.

Network slicing ger kunderna vad som kan liknas vid en egen fil för sin datatrafik. Den är helt dedikerad till de specifika behoven utan störningar från andra datatrafikanter.

Exempel på användningsområden kan vara uppkopplade ambulanser eller drönare för skogsnäringen. Det är också en lösning som lämpar sig för den som vill säkra sin 5G-uppkoppling utan att själv bygga nätinfrastruktur, lösningar som är ute i samhället snarare än på isolerade platser, eller större områden som behöver tryggas med operatörens nät.

– Vi är bara i början av utvecklingen av denna tjänst men redan nu finns möjlighet att ha en egen nätförbindelse för IoT-enheter på 5G-hastigheter samt piloter med låga svarstider, säger Telenors Malina Borg Sigg i ett pressmeddelande.

Båda de nya tjänsterna kan användas skarpt men det finns också möjlighet att testa utan förpliktelser.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)