JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Storbritannien kan subventionera indisk batterifabrik

Efter att ha funderat i två månader säger den brittiska regeringen ja till att sponsra en eventuell indisk battericellsfabrik i Somerset med 500 miljoner pund.

Utöver den cellfabrik i Indien planerar indiska Tata bygga en cellfabrik någonstans i Europa. Det är i den skönhetstävlingen som Storbritannien gått med på subventioner på cirka 6,5 miljarder kronor.

Tata ska i princip leverera cellerna till sig självt i egenskap av ägare till Jaguar Land Rover, Storbritanniens största biltillverkare.

Också Spanien är kandidat för en cellfabrik från Tata. Kostnaden för el är en av faktorerna i valet av lokalisering.

Utöver Tata har även ett indonesiskt och ett australiskt företag anmält intresse för att producera battericeller i Storbritannien.

Storbritannien möttes av ett stort bakslag när cellprojektet Britishvolt gick i konkurs. Den anläggningen var planerad att börja producera i år.

För landet är det även ett bekymmer att stå utanför EU:s marknad. Egentillverkade batterier skulle bli billigare.

Istället är det nu japanska Envision AESC som står på tur att bli först på banan med cellproduktion i elbilsskala i Storbritannien. AESC:s anläggning byggs just nu i Sunderland ska börja producera nästa år. Den kommer även att kunna sätta samman cellerna till batterimoduler. Första etappmålet är 12 GWh och år 2030 ska AESC producera 35 GWh i Sunderland.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)