JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Financial Times: EU överväger totalförbud för kinesisk 5G

Allt för många medlemsländer drar fötterna efter sig istället för att skärpa kraven på utrustning till 5G-näten. Det oroar EU-kommissionen som överväger att tvinga medlemsländerna att stoppa kinesiska företag i kritiska delar av näten, skriver Financial Times.

Idag är det bara en tredjedel av unionens länder som infört någon typ av begränsningar för kinesisk utrustning i känsliga delar av 5G-näten, trots beslutet 2020 om den så kallade ”verktygslådan” som skulle användas av medlemsländerna för att utvärdera leverantörerna.

Att Sverige stoppat Huawei och ZTE är välkänt men även Storbritannien, Danmark och de tre baltiska länderna har vidtagit motsvarande åtgärder.

Däremot har Tyskland inte gjort någonting trots att det vid ett antal tillfällen sipprat ut uppgifter om att landet varit på väg att skärpa bestämmelserna.

Enligt Financial Times ser kommissionen ett problem med att många länder utgör säkerhetsluckor vilket potentiellt skulle kunna hota hela unionen. Ett förbud kommer dock att ta tid eftersom det först måste förankras i parlamentet och hos medlemsstaterna.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)