Cybersäkra IoT-produkter kan låta som en självklarhet men det finns alltför många exempel på motsatsen. För att förenkla utvecklingsarbetet – och bistå alla andra som arbetar med uppkopplade IoT-produkter – finns det nu en handbok som underlättar uppgiften.
Efter framgångarna med Elektronikhandboken – som ska få allt från konstruktörer till de som tillverkar elektronik att förstå varandra – kommer nu en handbok om cybersäkerhet för IoT-produkter.
– Den första handboken, Smartare Elektronikhandboken, har laddats ned över 2300 gånger och vi håller kurser om den. Den här framgången gjorde att vi såg behovet i branschen av enkla hjälpmedel, i kombination med den enormt ökande hotbild som vi ser i vår omvärld. Vi har alla gamla hackare men också nationella hot, sade Maria Månsson i samband med att handboken lanserades på branschmässan i Göteborg i mars.
Hon har varit djupt involverad i framtagandet av bägge böckerna även om huvudförfattare till den senare varit John Lindström på konsultbolaget Dielcon i Luleå.
Den nya handboken om cybersäkra IoT-produkter har tagits fram av innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem tillsammans med ett annat av Vinnovas innovationsprogram, IoT Sweden, liksom branschföreningen Svensk Elektronik.
MÅLET MED HANDBOKEN är att ge handfasta råd, checklistor, standarder och metoder som kan hjälpa elektronik- och mjukvaruutvecklare men också produktägare, beställare, med flera.
– Jag uppskattar boken som ett inspel för såna som inte är invigda i problemen. Men även om du kan mycket får du ut mycket av boken, sade Magnus Almgren i samband med lanseringen.
Han är docent på Chalmers och ordnar kurser i cybersäkerhet.
Handboken täcker hela kedjan från idéstadium till slutfasen när produkten ska skrotas.
I tio kapitel avhandlas bland annat hotbilder och hur man tänker när det är dags för att dra igång ett nytt utvecklingsprojekt men också hur man underhåller cybersäkerheten under produktens hela livslängd. Plus hur man skrotar den utan att det läcker hemligheter.
På slutet finns dessutom ett antal konkreta användarfall för produkter i hemmet, i industrin, för marina tillämpningar, för produkter som omfattas av offentlig upphandling och för kritisk infrastruktur.
För den som vill lära sig mer avslutas handboken med lästips.
– På samma sätt som det borde vara självklart att när man låser dörren när man går hemifrån tillverkar man inte sina egna nycklar och lås, utan använder det som finns. Det är samma med cybersäkerhet. När man kopplar upp en massa prylar och använder dem, då finns det verktyg och lösningar som tas fram och vi borde tänka på att använda dem varje dag, sade Eva Fogelström med ansvar för cybersäkerhet på Ericsson Research.
– Jag håller med om att alla behöver veta lite men det är också viktigt att man inte försöker lösa allt själv. Det gäller att veta när man ska gå till experter. Är det lite svårare så ta in en expert i projektet, sade Magnus Almgren.
Boken är på 82 sidor i A4 format och går att få både i en tryckt version men också att ladda ner den från bland annat Svensk Elektroniks hemsida. Branschföreningen har tagit på sig att förvalta den på samma sätt som med den tidigare handboken vilket innebär att vi kan förvänta oss uppdaterade upplagor.
Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen. Prenumerera kostnadsfritt! |
Tilläggas kan att bägge handböckerna håller på att översättas till engelska, ett arbete som är tänkt att bli klart under året.
Och troligen blir det också kurser, precis som för den första handboken.
Handböckerna kan laddas ner här