JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel säljer en bit av sin österrikiska halvledardoldis

IMS Nanofabrication är Österrikes motsvarighet till Mycronic men för fotoritare av masker till halvledarprocesser under 7 nm. Intel förvärvade bolaget 2015 men avyttrar nu 20 procent till investmentbolaget Bain Capital.

Affären förbättrar inte bara Intels kassa med 860 miljoner dollar utan gör det också enklare för IMS Nanofabrication att samarbeta med andra bolag, skriver Intel i ett pressmeddelande.

IMS Nanofabrication grundades i Wien 1985 men gjorde inget väsen av sig de första decennierna. Först 2009 hade utvecklingen kommit så långt att Intel gjorde en första investering och några år senare förvärvades hela företaget.

Det som lockade den amerikanska jätten var IMS Nanofabrications maskritare för fotomasker till processer under 7 nm. Maskinen med så kallad multibeamteknik lanserades år 2015 och skapar masker som sedan används i ASML:s litografimaskiner för EUV.

Det har därefter kommit ytterligare tre generationer av maskritaren.

IMS Nanofabrication kommer att fortsätta drivas som ett självständigt bolag där Intel äger 80 procent.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)