JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fem utvecklar Risc V för fordon

Halvledarbolagen Bosch, Infineon, Nordic Semiconductor, NXP och Qualcomm ska utveckla Risc V-kretsar tillsammans. De bildar ett gemensamt företag i Tyskland.

De fem bolagen – fyra europeiska och ett amerikanskt, Qualcomm – ska utveckla licensfria Risc V-kärnor. NXP pekar ut Aric (Artificial Intelligence Center Hamburg) som partner i sin egen satsning.

De första Risc V-kärnorna kommer att vara avsedda för fordonselektronik. Kommande kärnor ska även omfatta mobila tillämpningar och IoT.

Bolagsrepresentanter uttalar sig i ett gemensamt pressmeddelande. En röd tråd är att det europeiska ekosystemet för halvledare skulle kunna standardisera på Risc V.

I förstone handlar det om fordonssektorn, men NXP:s teknikchef beskriver den som bara en början. Han ser framför sig en one-stop-shop baserad på Risc V med nyckelfärdiga komponenter och verktyg för ”många” europeiska industrisektorer.

Inbyggnadselektronik domineras idag av arkitekturen Arm. Den som utvecklar Arm-kretsar betalar licenspengar till bolaget med samma namn, medan Risc V är helt fri – gratis och utan designbivillkor.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)