JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första mobilsamtalet via satellit

Amerikanska Lynk Global säger sig vara först med att via en lågtflygande satellit ha genomfört ett samtal mellan två  standardmobiler. Konkurrenten AST Spacemobile har tidigare hävdat samma sak.

Lynk Global ska ha genomfört samtalet den 1 juni men lade ut en video först den 25 juli. I den syns anställda prata med varandra på olika platser i USA men också i London via en av företagets lågtflygande satelliter.

AST Spacemobile hävdade förra hösten att företaget var först med ett samtal via satellit mellan två standardtelefoner (Samsung Galaxy S22).

Sajten Mobile World Live har varit i kontakt med Lynk Globals vd som säger att det inte finns någon video som bevisar AST: s påstående och att han därför inte tror att det genomfördes.

Hur det än förhåller sig är tekniken under snabb utveckling och ett flertal bolag och konsortier arbetar med att utveckla och skicka upp satelliter.

Exempelvis är Nokia lierat med nyss nämnda AST medan Ericsson ingår i ett konsortium med Qualcomm och Thales.

En av utmaningarna är mobilerna måste kunna hantera dopplerskiftet från den höga hastigheten hos satelliterna. En annan att det krävs många satelliter för att få kontinuerlig täckning.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)