JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 5G-satelliter kan ge operatörerna klirr i kassan

Vårt behov av att alltid vara nåbara och uppkopplade krockar lätt med verkligheten när vi lämnar tätbefolkade områden. Här kan satellitsystem som fungerar med helt vanliga mobiler göra skillnad och ska man tro Juniper Research är vi också beredda att betala för det.

Än så länge är tekniken i sin linda även om exempelvis Huawei nyligen släppt en mobil som fungerar med ett av de kinesiska satellitsystemen. Även amerikanska Lynk Global och AST Spacemobile ligger långt framme och har demonstrerat tekniken.

Ytterligare ett exempel är Ericsson, Qualcomm och Thales samarbete som drog igång för ett år sedan.

Att det händer så mycket nu beror på att den senaste versionen av 3GPP-standarden kallad Release 17, har stöd för satellitsamtal via 5g-mobiler.

Juniper Research spår att det startar kommersiella tjänster nästa år och att det kommer att finnas 110 miljoner abonnemang år 2030 som följer 3GPP:s 5G-standard.

Ska man tro analyshuset är vi konsumenter plus företagskunder beredda att spendera 17 miljarder dollar på denna typ av uppkoppling fram till 2030.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)