JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson vill ta täten mot öppna mobilnät


Nästa år lanserar telekomjätten Ericsson stöd för Open RAN i sina radioprodukter. Det gäller både mjukvarudelen, Cloud RAN, och de fysiska radioenheterna.

Open RAN har länge pekats ut som en väg för nya företag att bryta den oligopolliknande situationen på mobilmarknaden genom att ett antal gränssnitt i radionäten blir öppna standarder. Både Nokia och Ericsson har dock omfamnat tekniken och deltar aktivt i standardiseringsarbetet i branschorganisationen O-RAN Alliance.

Ericsson säger sig nu vilja leda arbetet med att industrialisera Open RAN för att operatörerna ska kunna dra nytta av de fördelar som öppna gränssnitt kan ge. Det handlar om att underlätta möjligheten att fritt blanda utrustning från olika leverantörer i ett och samma nät.

Från och med nästa år kommer det att finnas stöd för Open RAN i Ericssons radiomjukvara kallad Cloud RAN. Den körs på molnservrar och används för att styra och optimera radionätet inklusive avancerade produkter som massiv mimo med 64 antennelement.

Ericsson inför också stöd för Open RAN i sina radioenheter men påpekar också att över en miljon installerade produkter är förberedda för Open RAN och kan konverteras genom en uppgradering av mjukvaran.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)