JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Uppgift: Ytterligare två Windowsprocessorer på Arm

AMD och Nvida utvecklar Windowsprocessorer baserade på arkitekturen Arm. Båda avslöjandena kommer från nyhetsbyrån Reuters och baseras anonyma källor.

Processorerna kan finns på marknaden år 2025. Idag är det bara Qualcomm som utvecklar nya Armprocessorer för Windows.

Efter att Apple 2020 visade att det går utmärkt att driva persondatorer med Armprocessorer, har intresset hos Microsoft ökat för Windows på Arm. Men redan år 2016 fick Qualcomm i uppdrag av Microsoft att utveckla en version av processorfamiljen Snapdragon anpassad för Windows. 

Plattformen inkluderar en anpassad Windowsversion och ska vara klar 2024. Fram till dess har Microsoft gett Qualcomm exklusivitet på Windows på Arm.  

Nu avslöjar nyhetsbyrån Reuters att Nvidia och AMD är i färd med utveckla egna Arm-Windowsprocessorer för eventuell lansering 2025.  De tog initiativet efter att ha blivit direkt uppmuntrade av Microsoft, som enligt en källa till Reuters är mycket intresserad av att inte vara beroende av en enda leverantör.

Bra AI-prestanda är en av designparametrarna. Microsoft försöker lansera generativ AI brett i sina användargränssnitt.

Windowsdatorer drivs idag av x86-processorer från AMD och Intel. En av de stora utmaningarna för Microsoft kommer att bli att bygga ett ekosystem för Windowsprogram på Arm.

År 2020 lanserade Apple en bärbar dator som bytt x86-processorn mot en egenutvecklad skräddarsydd Armprocessor. I juni i år byttes även skrivbordsprocessorn ut mot en egen Arm. Apple har enligt Reuters fördubblat sin marknadsandel på datorer sedan 2020.

Microsoft släppte en begränsad version av Windows för Arm redan år 2010. Den skulle ge bärbara datorer med bättre batteritid, men skillnaden blev liten.

Arm skapades som en strömsnål arkiteltur för att driva mobiltelefoner. Apple har alltid använt den i Iphone och Ipad.

Chrome OS – ett Linux från Google – körs på Arm sedan år 2012.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)