JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Solbolag startar virtuellt kraftverk

Såväl hushåll som solcellsparker kommer att kunna ansluta sig till det virtuella kraftnätet Sun Rewards som nu startas av svenska solenergileverantören Svea Solar.

Sun Rewards ska aggreggera solenergi från solparker och batterier till Svea Solar, som i sin tur ska sälja så kallade flexibilitetstjänster – öka eller minska mängden el i elnätet för att garantera rätt mängd vid varje given tidpunkt.

Sun Rewards har redan testats i inledande piloter. Nu erbjuds det till en bredare kundbas.

Tillsammans med ett antal solparker räknar Svea Solar med att kunna bidra med drygt 400 MW till balansen i elnätet under 2024.

Olivia Nestius

– Våra kunder kan tjäna ytterligare pengar på sin anläggning, inte enbart från solenergiproduktionen, utan de får även belöning för att stabilisera elnätet några sekunder då och då, förklarar Olivia Nestius, strategichef på Svea Solar.

Allt från solceller till elbilsbatterier, hemmabatterier och värmepumpar ska kunna vara med och bidra till det virtuella krafttverket (VPP, Virtual Power Plant).

Erik Martinson

– Idag har vi drygt en tredjedel förnybar energi i Europa, men tack vare VPP kan vi gå hela vägen och skapa ett helt förnybart energisystem, säger Erik Martinson, medgrundare och vd för Svea Solar.

Inledningsvis erbjuds tjänsten i Sverige, men den kommer senare att omfatta fler europeiska marknader.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)