JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Natriumjon ny kemi för Northvolt

Svenska Northvolt får en tredje batterikemi: natriumjon. De första proverna från Västeråslabbet visar en kapacitet på 160 Wh/kg. Och receptet är svenskt, ett katodmaterial från uppstickaren Altris. 

Northvolt ger sig in på den gryende batterikemin natriumjon (på engelska sodium-ion). Validering och utveckling pågår. De första cellerna ska kunna visas för kund under nästa år.

– Därefter ska vi gradvis skala upp under de kommande åren, säger Northvolts presschef Anders Thor. 

Produktionen kommer att ske antingen i nya produktionslinor i befintliga fabriker, eller helt nya fabriker.

Var?

– Det är inte bestämt än. En av fördelarna med celltypen är att tillgången på råvaror gör att de kan produceras i princip vart som helst på jorden, och samtidigt bygga upp regionala försörjningskedjor. Vi kommer föra samtal med potentiella partners kring det under den kommande tiden.  

Katodmaterialet preussiskt vitt från svenska Altris – läs mer om det här (länk) – betyder att Northvolt inte behöver nickel, kobolt, litium eller grafit i sina natriumceller. Altris har fler kunder men Northvolt hoppas bli först att kommersialisera det i battericeller.

Det finns ännu ingen global produktion av natriumjonbatterier i giga-skala, som det gör av litiumjonbattericeller. Tekniken är fortfarande relativt oprövad.

Kina är ledande med sex gryende celltillverkare: Transimage, Natrium Energy, Zonergy, Azure, DFD, Lifun och sist – och överlägset störst – CATL, med en planerad kapacitet på 1,8 GWh när året är slut. 

Det tillverkades som jämförelse 1600 GWh litiumjonbattericeller i fjol.

Om några år kan scenen ha ändrats dramatiskt. Northvolts vd Peter Carlsson säger till Financial Times att natriumjoncellerna om tio år potentiellt kan vara  en lika stor eller större produkt för Northvolt  än litiumjoncellerna, där Northvolt har en orderstock värd 55 miljarder dollar. 

En avgörande faktor är det framtida priset på litium – det har hittills varierat dramatiskt.  

Natriumjonceller är billigare och värmetåligare – och därmed säkrare – än litiumjonceller, men har bara halva kapaciteten per kg. Priset för ett energilager på natriumjonbatterier ligger enligt Northvolts uppskattning på tre fjärdedelar av priset för ett energilager på LFP-litiumjonbatterer.  

Northvolt har nu tre cellkemier i sin produktportfölj: litiumjon huvudsakligen för elbilar, natriumjon för energilager och litiummetalljon för flyg.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)