JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. UPPGIFT: Nvidias kinachip försenas

En AI-processor för den bojkottade Kinamarknaden skulle redan ha börjat levereras, men försenas till första kvartalet nästa år. Detta enligt anonyma källor till nyhetsbyrån Reuters.

USA försöker bromsa AI-utvecklingen i Kina via exportförbud och Nvidia skräddarsyr chips som är så bra som möjligt utan att bryta mot förbuden.

En krets kallad Nivida H20 som anpassats för de senaste påbuden, skulle redan har kunnat börja levereras. Men enligt uppgift till Reuters kommer den att bli ännu mer försenad.

Nvidia varken bekräftar eller förnekar förseningen. Reuters spekulerar inte i orsaken.

Nvidia hade tidigare utvecklat stympade versioner av processorerna A100 och H100 kallade A800 och H800. De blev storsäljare i Kina

Men USA insåg att dess förbud hade kryphål som gjorde det möjligt för Kina att bygga vassa datorer av dem  via en finurligare arkitektur, och skärpte kraven i oktober. Även gamingprocessorn RTX 4090 omfattas av de nya kraven.

Nvidias svar kom snabbt i tre nya bantade modeller: HGX H20, L20 PCIe och L2 PCIe. Men H20, den vassaste av dem, är alltså försenad, kanske till februari eller mars. 

Nvidas börskurs föll vid beskedet.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)