JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu styrs garagebelysning via Bluetooth

Armaturer med inbyggd Bluetooth betyder att belysningen blir intelligent. Och så blir installationen enklare.

Falklöfs El har installerat nya lysrör i två parkeringsgarage i Örebro och samtidigt passat på att uppgradera dem med Bluetothstyrd armatur från Cardi (sedan 2021 en del av Elektroskandia).

I Prästgårdsgaraget var det ett sjuttiotal armaturer som behövde ersättas, efter en brand och i Citygaraget ett hundratal. 

Efterfrågan på utbyte av belysning har ökat, inte minst i år då lysrör är på väg att fasas ut. Med dagens höga elpriser och krav på energieffektivisering vill fler dessutom kunna styra belysningen intelliget.

Falklöfs El har redan tidigare uppgraderat till radiostyrning där det varit svårt att dra ny kabel. Det här var första gången Bluetooth användes. Den sitter i armaturen Vektor Teknik BT från Cardi Belysning

Noderna bildar ett meshnät. Programmering och driftsättning sköts via en app i mobilen. Det gör det enkelt för slutkunden eller installatören att göra ändringar i styrningen i efterhand.

Det går att styra armaturerna individuellt och zonindela anläggningen som man vill. 

- Även om styrning med Bluetooth funnits i flera år är det fortfarande inte så vanligt, berättar Emma Lindblom, Cardi-belysningssäljare på Elektroskandia.

Falklöfs El har även installerat andra modeller av Cardi-armaturer med Bluetooth i trapphus, där fastighetsägarna velat energieffektivisera.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)