JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snart slocknar 3G och 2G

Till sista december 2025 kommer 2G- och 3G-näten i Sverige att vara nedstängda och alla saker som är uppkopplade till dem slutar fungera. I en gemensam kampanj uppmanar branschorganisationen Techsverige tillsammans med de svenska mobiloperatörerna företag och privatpersoner att undersöka om de har prylar som berörs.

Det har varit känt i många år att 2G- och 3G-näten är på väg att avvecklas. Slutdatum är satt till sista december 2025 men redan nu är halva 3G-nätet släckt. Fortfarande finns det många larm, kortterminaler, noder i elnät, mobiler och nödtelefoner i hissar som bara är uppkopplade via 2G och eller 3G.

Att byta ut dessa till saker som nyttjar LTE eller 5G tar tid och därför lanseras nu en informationskampanj och webbsajt kallad ”Byt nät nu!”

– Vi har inför kampanjen engagerat många organisationer, företag och myndigheter. Vår förhoppning är att så många som möjligt är med och sprider kunskap och bidrar till att alla ser över sin uppkopplade elektronik och samtidigt tar vara på möjligheterna med de nya näten, säger Robert Liljeström i ett pressmeddelande.

Han är näringspolitisk expert på Techsverige.

Här finns Byt Nät nu!

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)