JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skånes innovationskluster växlar upp europasatsningen

Tech-klustret Mobile Heights i Lund axlar ett större ansvar i Silicon Europe Alliance, en samarbetsorganisation för mikroelektronik- och halv­ledarkluster runt om i Europa.

– Samarbeten bygger man inte över en natt – vi har jobbat med andra halvledarcentra under många år och nu börjar det ge resultat. Nu har vi fått förtroendet att leda en del av arbetet, säger Ola Svedin som är vd för Mobile Heights och som i november valdes till vice ordförande i Silicon Europe Alliance.

Det är en sammanslutning av tolv halvledarkluster runt om i Europa där bland annat tyska Silicon Saxony och franska Minalogic ingår.

Precis som de andra medlemmarna i Silicon Europe ­Alliance fungerar Mobile Heights som en lokal mötesplats där företagen kan träffas och skapa ­samarbeten. De kan också få hjälp att ta sig ut i Europa.

– Vi tar med dem till andra hotspots på ett organiserat sätt så de kan träffa kunder och sam­arbetspartners.

I fjol organiserades exempelvis en resa till Silicon Saxony i Dresden.

– Förhoppningsvis öppnade det några dörrar som de inte hade kommit åt annars. När jag nu är vice ordförande har vi ännu bättre möjligheter att använda det europeiska nätverket för att nå företag i de andra klustren, säger Ola Svedin.

Mobile Heights startade som ett projekt år 2007 och blev en formell klusterorganisation två år senare. Idag finns tolv anställda som arbetar för de runt 130 företag och organisationer som betalar en årsavgift för att vara med.

– Vi känner dem väldigt väl, vet vad de vill och deras affärsmodeller. Då kopplar vi dem med organisationer ute i framför allt Europa som arbetar på liknande sätt.

En annan aktivitet som Mobile Heights tagit en aktiv roll i är Silicon Eurocluster, ett EU-finansierat projekt med en budget på en miljon euro. Målet är att stärka småföretag utan den sedvanliga byråkratin som är förknippad med den här typen av projekt.

– Vi fick in 65 ansökningar, tolv av dem blev beviljade varav ett svenskt projekt.

Det är Uppsalabaserade Upwis som fick finansiering för att vidareutveckla sitt IoT-system så att det kan användas för att upptäcka läckor i fjärrvärmenät.

– EU-kommissionen fortsätter stödja Eurocluster så det kommer en ny utlysning. Det här hade inte varit möjligt om vi inte gjort det tillsammans med de andra klustren och hållit på så länge, säger Ola Svedin och fortsätter:

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

– Sen skickar vi gärna ut en signal att vi vill ta initiativet för hela Sverige när det handlar om att hjälpa halvledarstartuper.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)