JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 2026 blir Kina störst på halvledartillverkning

Redan om två år kommer det att finnas större tillverkningskapacitet för halvledare i Kina än i Taiwan eller Sydkorea. Det handlar framförallt om äldre processer som inte omfattas av USA:s handelssanktioner, skriver analyshuset Knometa Research.

Vi matas ständigt med nyheter om kapplöpningen mot allt finare geometrier där TSMC varit ledande men där Samsung och Intel gör allt för att komma ifatt. Även kinesiska bolag jobbar på trots otaliga sanktioner men är några generationer efter.

Mindre uppmärksammat är Kinas enorma investeringar i halvledarfabriker för äldre noder. I slutet av 2023 stod landet för 19,1 procent av världens tillverkningskapacitet, oberoende av processnod. Det var några procentenheter mindre än Taiwan och Korea.

Trots att det byggs nya fabriker runt om i världen, tillväxten är 7,1 procent per år i snitt, satsar Kina betydligt mer vilket kommer att leda till att landet tar ledartröjan redan år 2026, om inget oförutsett inträffar, skriver Knometa i en färsk rapport.

De flesta av de kinesiska fabrikerna ägs av utländska företag, bara 11 procent av kapaciteten år 2023 återfanns hos inhemska bolag.

Intressant att notera är att de utländska bolagen normalt får undantag för sanktionerna när de ska köpa västerländsk utrustning till sina kinesiska fabriker. Det gäller bland annat Samsung, SK Hynix, TSMC, UMC och TI.

För att få jämförbara siffror räknas kapaciteten i fabrikerna om till åtta tum, oberoende av skivstorlek.

 

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)