Chalmersavknoppningen Mat4Green Tech, som utvecklat en effektiv och miljövänlig återvinningsteknik för indium, fyller på kassan med nio miljoner kronor och planerar för en fabrik i Sverige.
Runt hälften av det indium som används vid tillverkning av solceller och bildskärmar blir idag till avfall.
– Effektiviteten i vår process när det gäller hur mycket material vi får ut är ungefär 95 procent. Konkurrerande processer ligger mellan 65 och 70 procent.
Det sade företagets vd Nils Bågenholm till Elektroniktidningen för ett drygt år sedan (länk).
Siffrorna gäller den första cykeln. Men indium kan återvinnas hur många gånger som helst utan att degraderas.
Materialet skiljer sig därför från exempelvis plast och aluminium som blir sämre av att återvinnas eftersom det inte går att avlägsna alla föroreningar. Därmed kan det återvunna materialet inte användas för samma saker som det jungfruliga materialet.
Mat4Green Tech kan leverera indiumpulver med en renhet mellan 4N och 7N. Beteckningen visar hur många nior det är. 4N är samma sak som att säga att materialet består till 99,99 procent av indium.
Bolaget fyller nu på kassan med nio miljoner kronor. Chalmers Ventures och Jovitech Invest står för 3 miljoner vardera. Dessutom har Mat4Green Tech fått 3 miljoner kronor från Energimyndigheten.
– Vi närmar oss industriell skala. Vårt mål är att serva den växande europeiska och globala solcellmarknaden med indiumtennoxid. Och det ska vi göra från fabrik i Sverige, säger Nils Bågenholm i ett pressmeddelande.
En del av pengarna ska också gå till att låta forskningsinstitutet Rise göra en livscykelanalys för att visa att bolagets sätt att ta fram indiumtennoxidprodukter, innebär 80 procent lägre koldioxidavtryck än konkurrenternas teknik.
– Vi håller också på att genomföra produktprover med ett par solcellstillverkare i Europa och en av världens största Indiumtenntillverkare från Sydkorea, säger Nils Bågenholm.